“Prirodna medicina” nastala u

Alpima, sačuvana od zaborava

Lekovito bilje je važno i značajno u lečenju oboljenja od od davnih vremena, ali znanje o vrstama, upotrebi i lekovitosti bilja, protokom vremena i razvojem moderne medicine postepeno se gubi. Ipak, u mnogim zemljama se i dalje verno čuvaju tradicionalni recepti i znanje o isceliteljskoj moći lekovitog bilja. Takve tradicionalne recepte smo pronašli u Alpskom regionu, najpoznatijem planinskom području Evrope.

Poznato je da su Alpi udaljeni predeli od gradskih zajednica i često zbog snežnog pokrivača nepristupačni. Sve do 20 veka, ljudi koji su živeli daleko u alpskim planinskim predelima bili su prepušteni sami sebi, bez puteva, lekara i bolnica, te su se morali snalaziti i sami lečiti. Tako su u planinskim predelima pronalazili lekovite biljke i pravili recepte biljnih pripravaka, koji se i danas čuvaju i koriste u lečenju različitih obolenja. Recepti su prenošeni godinama i ljubomorno čuvani generacijama, a to podrazumeva znanje mešanja, primenu i način delovanja alpskih lekovitih biljaka.

Sa razvojem moderne medicine, u nekim predelima su izgubljena tradicionalna znanja. Mnogi recepti nikada nisu bili zabeleženi u pisanom obliku, pa su tako vremenom potpuno nestali, ali tzv. “Alpska medicina” je ljubomorno čuvana kod određenog broja porodica tradicionalnih travara i iscelitelja i sada želimo da je predstavimo celom svetu.

Lekovite biljke su pravi dar prirode koji moramo pažljivo i pametno iskoristiti. U svetu postoji preko 500.000 biljnih vrsta, a preko 10.000 biljaka se danas koriste u lečenju, te neprekidno izazivaju pažnju moderne medicine, pa se vrše istraživanja o njihovim lekovitim svojstvima u svim krajevima sveta. Sve češće istraživanja dokazuju da delovanje lekovitog bilja i njihovih sastojaka, značajno poboljšava zdravlje i kvalitet života čoveka. Njihova lekovitost nije samo primenjivana u lečenju, već i u kozmetici i ishrani.

Poslednjih godina, lečenje lekovitim biljem ili fitoterapija sve više dobija na značaju. U Alpskim predelima mogu se pronaći veoma retke i lekovite biljne vrste, a mnoge od njih se koriste u farmaceutskoj industriji i medicini. Neke od najlekovitijih biljaka sa Alpskih planina možete pronaći u našim tradicionalnim NATURE’S ALPINE HERBS BALM preparatima.

Mentha Arvensis Herb Oil

Poznata kao divlja menta rasprostranjena je u Evropi, Aziji, ali i u sibirskim predelima. Divlja menta ima veoma tradicionalnu i široku primenu u medicini, gde se koristi za lečenje raznih oboljenja. Koristi se u stomatologiji, kozmetici, pa čak i ishrani. Ulje koje se dobija iz ove biljke se najčešće koristi za smanjenje bolova i poboljšanje cirkulacije utrljavanjem na kožu.

Eucalyptus Globulus Oil

Eukaliptus je poznata biljka koja ima veoma moćna medicinska svojstva. Eterično ulje eukaliptusa ima široku primenu kod čišćenja toksina i mikroorganizama, suzbijanja prehlade, eliminisanju i smirivanju svraba na koži, ima umirujuće dejstvo na alergijske reakcije na koži. Esencijalno ulje eukaliptusa je efikasno za lečenje respiratornih problema (astma, bronhitis, tuberkuloza). Eukaliptus je efikasan i u lečenju rana, opekotina, posekotina, ožiljaka, ujeda i uboda insekata, stimuliše imunitet i pruža antioksidativnu zaštitu.

Abies Sibirica Needle Oil

Sibirska jela raste u visokim planinskim predelima, i veoma je otporna na mraz i hladnoću, čak i do -50 stepeni. Eterična ulja sibirske jele koriste se najčešće u aromaterapiji i proizvodnji tradicionalnih pripravaka. Ima široku primenu u medicini gde se najčešće koristi za inhalacije i lečenje disajnih puteva, pomaže kod gripa i prehlada. Veoma je efikasna i pomaže kod bolova i upala mišića.

Rosmarinus Officinalis Oil

Ruzmarin je biljka koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini. Esencijalno ulje ruzmarina se koristi u lečenju spazama gastrointestinalnog trakta, a za spoljašnju upotrebu se primenjuje u lečenju bolova u zglobovima i mišićima i kod poremećaja periferne cirkulacije. Osvežava i smanjuje napetost, pomaže kod prehlada i pospešuje iskašljavanje. Koristi se udermatologiji jer efikasno deluje na kožna oboljenja, ekceme i akne.

Menthol

Mentol je organsko jedinjenje dobijeno iz peperminta ili ulja nane. Ima široku primenu u medicini, a najpoznatiji je po jakom antibakterijskom delovanju. Ima primenu u stomatologiji, kod upala usta i grla, pomaže kod disanja i prehlada. Smanjuje svrab, ublažava bolove i grčeve u mišićima i ublažava glavobolju. Pruža osećaj hlađenja, pa se koristi i protiv opekotina. Može biti u vidu ulja, kreme ili gela.

Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Seed Extract

Konjski kesten, poznat i kao divlji kesten je veoma rasprostranjena vrsta i možemo ga videti u mešovitim šumama i parkovima širom Evrope i Amerike. Najčešće se koristi u farmaciji kao sirovina, ali ima i široku primenu u vaskularnoj medicini. Ekstrat semena divljeg kestena može biti efikasna terapija kod venskih upala i kapilara, cirkulacije, štiti vene, smanjuje pojavu i izražajnost vena na koži. Plod, list, kora i cvet divljeg kestena sadrži eskulin, pa se ne preporučuju za upotrebu u ishrani, a isključivo se koristi u kozmetičke i medicinske svrhe.

Vitis Vinifera (Grape) Leaf Extract

Vitis Vinifera je posebna sorta grožđa od čijeg lista se dobija ekstrakt veoma prisutan u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Sprečava kardiovaskularne bolesti, smanjuje simptome kao što su umorne i teške noge, mravinjanje i bolovi u nogama, smanjuje rizik od arteroskleroze i koronarnih bolesti. Zbog antioksidativnog dejstva ima primenu u kozmetici jer koži daje vlagu i vraća elastičnost. Ekstrakt iz semena grožđa koristan je za smanjenje upala na koži, crvenila, svraba i otoka.

Symphytum officinale Extract

Ova biljka kod evropskih naroda poznata i kao Gavez, raste na livadama a rasprostranjena je u Evropi i Aziji. Gavez se, zbog velikog lekovitog svojstva, od davnina koristio u narodnoj medicini. Pomaže kod arteroskleroze, bržeg zarastanja rana i opekotina. Povoljno deluje na kožu, smanjuje bolove kod reumatskih oboljenja, osteoporoze, poboljšava cirkulaciju. Koristan je i efikasan protiv upale vena. Ekstrakt gaveza preporučuje se i kao kozmetički proizvod za regeneraciju kože.