ШТО ПРЕСТАВУВА БОЛКАТ ВО 'РБЕТОТ И ГРБОТ?

'Рбетот е столбот на нашето тело. Изградено е од 24 пршлени, а меѓу нив има интервертебрални дискови или дискови кои го олеснуваат притисокот врз 'рбетот, ги намалуваат оптоварувањата и му овозможуваат да се движи. Мускулите и лигаментите, стомачните и бутните мускули и мускулите на колкот се исто така важни за мазно свиткување и ротација на 'рбетот. Најчувствителните делови на 'рбетот се цервикалниот и лумбалниот дел, бидејќи тие се и најподвижни. Затоа болките во овие делови на 'рбетот се најчести.

ЗОШТО СЕ ПОЈАВУВААТ БОЛКИ ВО ПРЕДЕЛОТ НА ГРБОТ И 'РБЕТОТ?

Болката во долниот и горниот дел на грбот може да настане поради различни фактори како што се физичка работа со кревање, влечење или туркање товари, неприродна положба на телото за време на работата, продолжено седење, стоечка работа, неправилно лежење, помала мускулна сила, прекумерена тежин и слично. Исто така е можно болката во долниот дел или горниот дел од грбот да е резултат на комбинација од различни причини. Клучно е да се процени интензитетот и времетраењето на болката, а во случај на силна или долготрајна болка, треба да се консултирате со лекар кој ќе ви препише соодветен третман. Повеќето лекари ќе советуваат терапија со лекови или аналгетски креми и одмор, а откако болката ќе престане, да правите редовни вежби за зајакнување на 'рбетот.