“Prirodna medicina” nastala u

Alpima, sačuvana od zaborava

Ljekovito bilje je od davnina važno i značajno u liječenju bolesti, ali znanje o vrstama, upotrebi i ljekovitim svojstvima bilja postebeno se gubi vremenom i razvojem moderne medicine. Međutim, u mnogim zemljama još uvijek se vjerno čuvaju tradicionalni recepti i znanje o ljekovitoj moći bilja. Takve tradicionalne recepte pronašli smo u alpskom regionu, najpoznatijem planinskom području u Evropi.

Poznato je da su Alpe udaljena područja od gradskih zajednica i često su nepristupačne zbog snježnog pokrivača. Do 20. vijeka ljudi koji su živjeli daleko u alpskim planinskim predjelima bili su prepušteni sami sebi, bez puteva, liječnika i bolnica, te su se morali sami snalaziti i liječiti. Tako su u planinskim predjelima pronašli ljekovite biljke i napravili recepte za biljne preparate koji se i danas čuvaju i koriste u liječenju različitih bolesti. Recepti se prenose godinama i ljubomorno čuvaju generacijama, a to uključuje znanje o miješanju, primjeni i načinu djelovanja alpskih ljekovitih biljaka.

Razvojem moderne medicine u nekim oblastima su izgubljena tradicionalna znanja. Mnogi recepti nikada nisu zabilježeni u pisanom obliku, tako da su vremenom potpuno nestali, ali tzv. ‘alpsku medicinu’ ljubomorno čuvaju brojne porodice tradicionalnih travara i iscjelitelja, a sada je želimo predstaviti cijelom svijetu.

Ljekovito bilje je pravi dar prirode koji moramo koristiti pažljivo i pametno. U svijetu postoji preko 500.000 biljnih vrsta, a preko 10.000 biljaka danas se koristi u medicini i neprestano privlače pažnju moderne medicine, pa se u svim dijelovima svijeta istražuju njihova ljekovita svojstva. Sve češća istraživanja dokazuju da djelovanje ljekovitog bilja i njihovih sastojaka značajno poboljšava zdravlje i kvalitet ljudskog života. Njihova ljekovita svojstva ne primjenjuju se samo u liječenju, već i u kozmetici i ishrani.

Posljednjih godina liječenje biljem ili fitoterapijom postaje sve važnije. U alpskim regijama mogu se naći vrlo rijetke i ljekovite biljne vrste, a mnoge od njih koriste se u farmaceutskoj industriji i medicini. Neke od najljekovitijih biljaka s alpskih planina možete pronaći u našim tradicionalnim NATURE’S ALPINE HERBS BALM preparatima.

Mentha Arvensis Herb Oil

Poznata kao divlja metvica, raširena je u Evropi, Aziji, ali i u sibirskim regijama. Divlja metvica ima vrlo tradicionalnu i široku primjenu u medicini, gdje se koristi za liječenje različitih bolesti. Koristi se u stomatologiji, kozmetici, pa čak i u ishrani. Ulje dobijeno iz ove biljke najčešće se koristi trljanjem po koži za smanjenje bolova i poboljšanje cirkulacije.

Eucalyptus Globulus Oil

Eukaliptus je poznata biljka koja ima vrlo moćna ljekovita svojstva. Eterično ulje eukaliptusa široko se koristi u čišćenju toksina i mikroorganizama, suzbijanju prehlade, uklanjanju i smirivanju svrbeža kože, a djeluje smirujuće na alergijske kožne reakcije. Esencijalno ulje eukaliptusa djelotvorno je za liječenje respiratornih problema (astme, bronhitisa, tuberkuloze). Eukaliptus je također efikasan u liječenju rana, opekotina, posjekotina, ožiljaka, ujeda i uboda insekata, stimulira imunitet i pruža antioksidativnu zaštitu.

Abies Sibirica Needle Oil

Sibirska jela raste u visokim planinskim područjima i vrlo je otporna na mraz i hladnoću, čak i do -50 stepeni. Esencijalna ulja sibirske jele najčešće se koriste u aromaterapiji i proizvodnji tradicionalnih preparata. Ima široku primjenu u medicini, gdje se najčešće koristi za inhalacije i liječenje respiratornog trakta, pomaže kod gripe i prehlade. Vrlo je učinkovita i pomaže kod bolova i upala mišića.

Rosmarinus Officinalis Oil

Ruzmarin je biljka koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini. Esencijalno ulje ruzmarina se koristi u liječenju spazama gastrointestinalnog trakta, a za spoljašnju upotrebu se primjenjuje u liječenju bolova u zglobovima i mišićima i kod poremećaja periferne cirkulacije. Osvježava i smanjuje napetost, pomaže kod prehlada i pospješuje iskašljavanje. Koristi se u dermatologiji jer efikasno djeluje na kožna oboljenja, ekceme i akne.

Menthol

Mentol je organski spoj dobijen iz peperminta ili ulja nane. Ima široku primjenu u medicini, a najpoznatiji je po jakom antibakterijskom djelovanju. Koristi se u stomatologiji, kod upala usta i grla, pomaže kod disanja i prehlada. Smanjuje svrbež, ublažava bolove i grčeve u mišićima i ublažava glavobolju. Pruža osjećaj hlađenja, pa se koristi i protiv opekotina. Može biti u obliku ulja, kreme ili gela.

Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Seed Extract

Konjski kesten, poznat i kao divlji kesten je veoma rasprostranjena vrsta i možemo ga naći u mješovitim šumama i parkovima širom Evrope i Amerike. Najčešće se koristi u farmaciji kao sirovina, ali ima i široku primjenu u vaskularnoj medicini. Ekstrat sjemena divljeg kestena može biti efikasna terapija kod venskih upala i kapilara, cirkulacije, štiti vene, smanjuje pojavu i izražajnost vena na koži. Plod, list, kora i cvijet divljeg kestena sadrže eskulin, pa se ne preporučuju za upotrebu u ishrani, a isključivo se koriste u kozmetičke i medicinske svrhe.

Vitis Vinifera (Grape) Leaf Extract

Vitis Vinifera je posebna vrsta grožđa od čijeg lista se dobija ekstrakt veoma prisutan u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Sprječava kardiovaskularne bolesti, smanjuje simptome kao što su umorne i teške noge, trnci i bolovi u nogama, smanjuje rizik od arteroskleroze i koronarnih bolesti. Zbog antioksidativnog dejstva koristi se u kozmetici jer koži daje vlagu i vraća elastičnost. Ekstrakt iz sjemena grožđa koristan je za smanjenje upala na koži, crvenila, svraba i otoka.

Symphytum officinale Extract

Ova biljka, u evropskim zemljama poznata i kao gavez, raste na livadama i rasprostranjena je u Evropi i Aziji. Gavez se, zbog velikog ljekovitog svojstva, od davnina koristio u narodnoj medicini. Pomaže kod ateroskleroze, bržeg zacjeljivanja rana i opekotina. Blagotvorno djeluje na kožu, smanjuje bol kod reumatskih bolesti, osteoporoze i poboljšava cirkulaciju. Koristan je i efikasan protiv upale vena. Ekstrakt gaveza preporučuje se i kao kozmetički proizvod za regeneraciju kože.