ШТО ПРЕТСТАВУВААТ ПРОШИРЕНИТЕ ВЕНИ?

Проширените вени се доминантна болест на површниот венски систем. Проширените вени се проширени, извртени и истакнати површни вени на долните екстремитети. Оваа болест не е тешка по природа и не е опасна по живот, но може да се поврзе со значителна фреквенција на болка во долните екстремитети. Проширените вени претставуваат значаен социо-медицински проблем поради нивната висока фреквенција и ограничување на работниот капацитет на пациентите.

КАКО СЕ ФОРМИРААТ ВАРИКОЗНИ ВЕНИ?

Етиологијата на проширените вени сеуште не е целосно разјаснета. Фактот дека човекот е единственото живо суштество на земјата што има исправено држење на телото и двоножно движење, како и дека страда само од проширени вени (проширени вени не се јавуваат кај четириножни животни). Со нивното формирање, проширените вени го отежнуваат враќањето на венската крв во длабоките вени, венските патишта и го зголемуваат венскиот притисок (хронична венска инсуфициенција) во кожата и поткожното ткиво, придружени со карактеристични симптоми и знаци. Симптомите на проширени вени вклучуваат чувство на тежина и напнатост во нозете на крајот од денот или по продолжено стоење, оток во пределот на глуждот, чешање на кожата и болни грчеви во мускулите, што може да се повлече во текот на ноќта или со кревање на екстремитетите. Проширените вени се придружени со значителни естетски проблеми, особено кај жените.