ШТО ПРЕСТАВУВААТ БОЛКИТЕ ВО НОЗЕТЕ?

Дали веднаш по доаѓањето дома по напорниот ден буквално веднаш легнувате на каучот, а нозете ви се болни и уморни? Тешките и уморни нозе порано беа карактеристични само за постарите лица, но денес ги измачуваат луѓето од сите возрасти. Ова најчесто се должи на модерниот начин на живот, кој обично има две крајности - или вклучува седентарен начин на живот со секојдневна работа што негативно влијае на протокот на крв во нозете или вклучува стоење цел ден на работа што повторно предизвикува премногу напор и неправилна положба на телото.

ЗОШТО СЕ ПОЈАВУВААТ БОЛКИТЕ ВО НОЗЕТЕ?

Сите некогаш сме имале болни и уморни нозе. Причините можат да бидат различни, и најчесто вклучуваат се поврзани со нашата работа (стоење цел ден), прекумерна физичка активност, континуирано, продолжено седење, што може да предизвика нарушувања на циркулацијата и последователен замор на нозете. Добрата циркулација на крвта во ткивата овозможува добро снабдување на ткивата со хранливи материи, а добрата циркулација е исто така неопходна за долгорочно здравје и одржување на силата во нозете. Покрај горенаведените причини, може да почувствуваме и болка во нозете поради несоодветни обувки, или особено кај жени поради носење високи потпетици, кои и покрај трендовите во модната индустрија, треба да се избегнуваат бидејќи влијаат на здравјето на нозете и 'рбетот.