ÇFARË JANË VARIÇET?

Variçet janë sëmundja kryesore e sistemit venoz sipërfaqësor. Variçet përfshijnë zgjerimin, përdredhjen, dhe fryrjen e venave sipërfaqësore të gjymtyrëve të poshtme. Kjo sëmundje nuk është e rëndë dhe nuk rrezikon jetën, por mund të shkaktojë dhimbje të shpeshta në ekstremitetet e poshtme. Variçet përfaqësojnë një problem të rëndësishëm socio-mjekësor për shkak të shpeshtësisë së tyre dhe faktit që e kufizojnë aftësinë për punë të pacientëve.

SI FORMOHEN VARIÇET?

Etiologjia e variçeve nuk është hetuar ende plotësisht. Njeriu është gjallesa e vetme mbi tokë që qëndron me shpinën vertikalisht dhe ka lëvizje bipedale, dhe vetëm ai vuan nga variçet (variçet nuk krijohen tek kafshët me katër këmbë). Variçet e bëjnë të vështirë rikthimin e gjakut venoz në venat e thella, kalimet venoze, dhe rrisin presionin venoz (pamjaftueshmërinë venoze kronike) në lëkurë dhe në indet nën të. Simptomat e variçeve përfshijnë një ndjesi rëndese e tensioni në këmbë në fund të ditës ose pas qëndrimit të gjatë më këmbë, ënjtje të pjesës së kyçit të këmbës, kruajtje në lëkurë, dhe ngërçe të dhimbshme të muskujve, të cilat mund të lehtësohen gjatë natës ose duke i ngritur gjymtyrët. Variçet shoqërohen me probleme të konsiderueshme estetike, sidomos tek gratë.